Opnames 20 november

Stagnaties R-waarde

Even vooruitlopen op de grafiek van vandaag, de cijfers worden nog aangevuld. Ik meende in de grafiek met de R-waarden een aantal plateaus te ontwaren. De laatste deed ik af met als verklaring het weer 10 dagen daarvoor. Een plateau in de R-waarde is passend bij een extra stijging, of een langzamere daling bij de opnames. Een iets extra stijging valt niet zo op in de grafiek, maar de stagnatie in daling wel, dat wordt het “bultje”, dat nu wel weer volgens voorspelling verder daalt. Ik heb de datums van de maatregelen er even bij gezocht op Wikipedia en die in de grafiek erbij geplaatst. Kijk zelf maar:
Covid-19 R-waarden 20 november

De stagnaties in daling van de R komen overeen met de data waarop de extra maatregelen zijn genomen! Bedenk wel dat mijn R-waarde is berekend, rekening houdend met de ca. 8 dagen vertraging waarop deze merkbaar zijn, dus in mijn benadering is een knik bij 18 september ook het gevolg van wat er rond 18 september is gebeurd.
Wat het echte verhaal hierbij is? Dat is gissen, maar nog even uit je dak gaan voordat het niet meer mag is een van de denkbare verklaringen. Ook dat je nu samen achter de beeldbuis naar je favoriete wedstrijd moet kijken in plaats van buiten in het stadion, alles is mogelijk!

Opnames 20 november

De grafiek voor vandaag:
Covid-19 opnames 20 november
De grafiek voor de R waarde heb ik al even geleden geplaatst. Daar ben ik wat dieper ingegaan op de knobbel bij 4 november. Eerste verklaring waren de weersomstandigheden, maar als je verder terug gaat in de tijd, lijken meerdere verslechteringen samen te vallen met de maatregelen die telkens op dat moment zijn genomen. Een mogelijk voorbarige conclusie zou dan zijn dat de maatregelen averechts werken, maar dat is iets om in de gaten te houden. We gaan het zien!

 

Opnames 20 november